Mükemmel Enerji Kaynağı: Yağlar

Atletlerin kalori ihtiyacını karşılamak için, karbonhidrat ağırlıklı-özellikle basit karbonhidratla-beslendiklerini  biliyorum çünkü onlara öğretilen bu. Fakat bu, ne bilimsel bir gerçek  ne de biyolojik açıdan bir gereklilik değildir.rudisha_2306835bÇoğu sporda, özellikle dayanıklılık sporlarında vücut enerji olarak glikozu kullanır. Bu sebepten karbonhidrat  temel enerji kaynağı olarak kabul edilmiştir. Fakat bunun için  karbonhidrat tüketmek gerekmez, çünkü vücut yediğiniz bütün besinlerden ihtiyaç duyduğu glikozu zaten  üretebilir.

Aslında besinlerle alınan doğallığı bozulmamış hayvansal yağlar, ihtiyacınız olan enerji üretimi için en mükemmel ve en temiz enerji kaynaklardır ve DNA’ da da böyle kayıtlıdır.  Fakat uzun süre yüksek oranda basit karbonhidrat tüketmeye alışırsanız,  fizyolojiniz yağları enerji olarak kullanmayı unutmaya başlar ve körelir.

Bu noktaya gelmek aslında vahim bir durumdur, çünkü fazla karbonhidrat vücutta yüksek oranda iltihaplanmaya neden olarak, bir çok problemi de beraberinde getiriyor. Aynı zamanda insülin direnci yaratarak, uzun vadede obeziteye de kapılarını açmış oluyor.

Bu arada yüksek karbonhidratı savunanlar insülinin anabolik bir hormon olduğunu ve ondan faydalanmak gerektiğini söylüyorlar. Evet ama insülinden faydalanmak için karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye gerek yoktur. Çünkü bazı amino asitler insülin üretirler ve  böylece basit karbonhidratın vücutta yarattığı toksik etkiye maruz kalınmasına engel olurlar. Yani düzenli bir şekilde protein tükettiğinizde, vücut ihtiyacı olan insülini üretiyor zaten.

Maalesef  bir çok sporcu yüksek oranda basit karbonhidrat tüketmediği zaman, enerji krizine gireceğinden korkar ama  bunun gerçeklikle bir alakası yoktur. Son 50 yılda çok ciddi bir şeker pazarı yaratıldığından, bu inanç ısrarla beyinlere kazınarak yaygınlaştırılmıştır.

Asıl ihtiyacınız olan beslenme şekli, yüksek oranda yağ, protein ve düşük oranda karbonhidrattır. Uzun zamandan beri yaygınlaştırılarak dayatılan klasik beslenme pramidinin  yürürlükten kaldırılması gerekmektedir.

Tabi ki yağ ve proteinle beraber tüketmeniz  gereken basit değil ama komplex karbonhidratlar var.  Bunlar mineral ve lif kaynağı olan bakliyatlar, sebzeler ve meyvelerdir. Lifler ve mineraller sağlıklı ve dinamik bir sporcu  için oldukça önemli ve gereklidir.

Fizyolojinizi bozmuş olabilirsiniz ama geri dönüş mümkün. Biraz  sabredip, beslenmenizi düzeltin ve DNA’ nızı dinleyin. Atletlerin kalori ihtiyacını karşılamak için,  karbonhidrat ağırlıklı beslendiklerini  biliyorum çünkü onlara öğretilen bu. Besinlerle alınan karbonhidratlar karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanıyor fakat  kapasiteleri sınırlı olduğundan fazlası yağ olarak depolanıyor.  Bunlar  sonradan  kolay kolay enerji olarak da yakılamıyor  dolayısıyla  sürekli bir enerji krizi ve  performans düşüklüğü oluşuyor. Bunun yerine düşük karbonhidratlı yüksek yağ oranlı beslenmek, ihtiyacınız olan enerjiyi karşılamanın en  mükemmel  yoludur. Doğallığı bozulmamış hayvansal yağlar ( içyağ, tereyağ, balık yağı gibi )  mükemmel enerjinin ana kaynağıdır.  Bununla beraber vücuttaki diğer sistemlerin doğru çalışması ve sekteye uğramaması içinde  önemli görevler üstlenir. Ayrıca suda çözünen A, D, E, K vitaminlerinden faydalanabilmek için yağa ihtiyaç var. Bu vitaminlerin emilimini yeterince  sağlanmadığı taktirde, vücutta bir çok aksaklığa neden olacak ve performansa yansıyacaktır.

PAYLAŞ
Önceki İçerikTestosteron Arttıran Antrenman Tüyoları
Sonraki İçerikB Planınız Var mı?
Derya Türk kendisini “Aktarıcı” olarak tanımlıyor. Kendisini belli ünvanlara sıkıştırmanın doğru olmadığını savunuyor. O sahip olduğu ve ortak bilinçten edindiği bilgileri insanlara aktarıyor.