Ağırlık Antrenmanı Yağ Yakar mı?

Ağırlık antrenmanı, antrenman sırasında yağları enerji kaynağı olarak kullanmaz. Öncelikle kreatin fosfatı ve sonrasında da karbonhidratları kullanır. Fakat bu ağırlık antrenmanının yağ yakımında etkili olmadığı anlamına gelmez. ağırlık yağ yakımıAğırlık antrenmanından hemen sonra testosteron hormonu önemli ölçüde artış gösterir. Testosteron hormonu sinirlere ve direk kas hücrelerine bağlanarak kas dokusu hacminde artmaya ve yağ dokusunda azalmaya neden olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak, gün boyunca daha fazla yağ yakılmasını sağlar. Burada dipnot olarak şunu belirtmek gerekir ki; kadınlarda hormonal cevaplar erkeklerle aynı değildir. Kadınlar doğal olarak erkeklere kıyasla 15-20 kat daha az testosteron hormonuna sahiptir. Bununla birlikte, yapılan araştırmalarda antrenman sonrasında da kadınlarda testosteron hormonu seviyelerinde kayda değer bir değişiklik gözlenmemiştir. Bu da şunu gösteriyor: Ağırlık antrenmanı kadınlara erkeksi bir görüntü kazandırmaz.

Ağırlık antrenmanı sonrası tek artış gösteren hormon testosteron hormonu değildir. Büyüme hormonu ( growth hormone ) ağırlık antrenmanı sonrası artış gösteren bir diğer hormondur. Büyüme hormonunun yağ yakımında büyük etkisi vardır. Büyüme hormonu, karbonhidratların enerji kaynağı olarak kullanılmasını azaltırken, yağ kullanımını arttırır. Bununla birlikte karbonhidratların glikojen olarak depolanmasını da azaltır. Glikojen, karbonhidratların insan vücudunda ki depolanış şeklidir ve yağa dönüşebilirler. Glikojen depoları depoları dolu iken yağ yakımı çok zor olacaktır. Büyüme hormonunun bir diğer önemli görevi de hücrelere aminoasit ( proteinlerin yapı taşı ) iletmesi ve bunun sonucu olarak yenilenme , doku onarımı ve kas gelişimine katkıda bulunmasıdır. Büyüme hormonuna tam bir yağ düşmanı diyebiliriz.

Ağırlık antrenmanına bütün hormonlar yükselerek cevap vermezler. İnsülin hormonu antrenman sonrası düşüş gösteren hormonlardan biridir. İnsülin yağ depolanmasının başlıca sorumlularından biridir. İnsülin yüksek seviyelerdeyken yağ yakımı pek mümkün olmayacaktır. Ayrıca ağırlık antrenmanı belli bir süreçte; bu hormonal değişimlerden dolayı kas artışını sağlayacak ve bunun sonucu olarak metabolizma hızlanacak ve vücudun daha fazla kalori yakmasına dayalı yağ yakımı artacaktır.

Bu arada bu hormonal değişikleri sağlamak ve yağ yakabilmek için önemli olan ağırlık antrenmanının nasıl yapılması gerektiğidir. Squat, deadlift ve olimpik kaldırışlar gibi büyük kasları ( özellikle bacak )  çalıştıran egzersizlerden oluşan, 30 saniye 1 dakika gibi kısa dinlenme aralarının olduğu ve her egzersizin 6-10 tekrardan 3 set yapıldığı antrenmanların büyüme hormonu ve testosteron hormonu üzerinde önemli ölçüde artış sağladığı araştırmalarla desteklenmiştir. Sanılanın aksine 15-20 tekrarlar yağ yakımı ve sıkılaşma için çok etkili olmamaktadır.

Artık sadece kas kazanmak ve kuvvetlenmek  için değil, aynı zamanda yağlarınızdan kurtulmak içinde ağırlık kaldıracaksınız.

PAYLAŞ
Sonraki İçerikKarbonhidrat Yüklemesi
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.