Karın Kasları Mitleri

Karın kasları, belki de vücudumuzda ki en çok mite maruz kalan bölgedir. Karın kaslarının çıkması için her gün karın  çalışmak, binlerce mekik çekmek, 8. baklavayı çıkarma uğraşı ve benzeri birçok mit. Artık bunları bir açıklığa kavuşturmanın vakti geldi. abdominal karınMit 1: Her Gün Karın  Çalışmak

 ”Her gün karın çalışıyorum yine de karın kaslarım belli olmuyor” diyorsanız,  bunun sebebi her gün karın çalışmanız olabilir. Karın kasları da vücudumuzda ki diğer kaslar gibidir. Gelişmeleri için mutlaka dinlenmeleri gerekir. Eğer her gün karın kaslarını çalıştırırsanız, onlara dinlenme ve gelişme imkanı tanımıyor olursunuz. Karın kasları ideal olarak 2, maksimum 3 gün çalıştırılmalıdır.

Mit 2: 1000 Mekik

En çok duyduğum mitlerden biride bu: Binlerce mekik çekmek. Tekrar belirtmek isterim ki karın kasları diğer kaslar gibidir ve bu kadar çok tekrar onları geliştirmenin aksine onları geri götürecektir. Karın kaslarının vücudumuzdaki diğer kaslardan tek farkı bir kemik üstünde değil, boşlukta uzanmasıdır. Bunun onu diğer kaslardan daha dayanıklı hale getirdiği doğrudur fakat bu 1000 mekik çekmemiz gerektiği anlamına gelmez. Karın kaslarınızı geliştirmek için  15-25 arasında tekrar yapın. Yoğunluğu arttırmak için bir ağırlık alabilir veya 2-3 hareketi dinlenmeden süperset olarak yapabilirsiniz.

Mit 3: 8inci Baklava

Rectus abdominis adındaki karın kasları, düz bir şekilde aşağı uzanır ve fasyalarla bölünür. Bu bölünme bizim baklava olarak belirttiğimiz görüntüyü sağlar. Bu fasyaların kası bölüşü tamamen genetiktir ve değişiklik göstermez. Kimi kişide 8 adet baklava gözükürken, kiminde ise 4 adet olabilir. Ayrıca baklavaların büyüklüğü de tamamen genetiğe bağlıdır ve değiştirilemez. Benim önerim, baklavalarınızın şekline ve sayısına çok aldırmayın. Sıkı ve yağsız bir karına sahipseniz şeklin ve kaç baklava olduğunun önemi yoktur.

Mit 4: Sadece Mekik

Karın kaslarını çalıştırmak için sadece mekik ve benzeri hareketler yapıyorsanız, karın kaslarına haksızlık ediyorsununuz. Karın kasları ortada rectus abdominis  ve yanlarda internal ve eksternal obliklerden oluşur. Bunların da altında transversus abdominis denen kas uzanır. Sadece mekik çektiğinizde, gövdeyi bükme görevi olan rectus abdominisi çalıştırıyor fakat diğer kasları atlıyorsunuz. Programınıza oblikleri de çalıştırmak için rotasyonlar ekleyin. Ayrıca karın kaslarının en önemli görevi vücudun dengesini sağlamaktır. Bu sebepten plank, side plank, barbell rollout gibi egzersizlerden faydalanın ve karın kaslarını her açıdan vurun.

Mit 5 :  Bölgesel İncelme

Belki de mitlerin en büyüğü. Eğer beslenmenize dikkat etmiyor ve düzenli antrenman yapmıyorsanız ne kadar karın çalışırsanız çalışın, bu sizin sıkı bir karna sahip olmanızı sağlamayacak. Karın kaslarının gözükmesi için gereken, üstünü bir yağ tabakasının örtmüyor olmasıdır. Beslenmenize dikkat etmeli ve düzenli olarak antrenman yapmalısınız. Ancak yağ kaybettikçe, karın kaslarınızı görebilmeye başlarsınız.

PAYLAŞ
Önceki İçerikDenge Konusu
Sonraki İçerikBesin Takviyesi Nasıl Seçilir?
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.