Her geçen gün basketbol daha hızlı ve daha patlayıcı bir spor haline geliyor. Artık yavaş bir sporcunun basketbolda başarı beklemesi olanaksızdır. Yavaş bir sporcu hücumda rakibini geçemezken, savunmada da rakibini durduramayacaktır.
Basketbol kısa mesafelerde ani hızlanmaların, duraklamaların ve yön değiştirmelerin olduğu, son derece hızlı ve patlayıcı bir spordur. Basketbolda süratinizi arttırmak istiyorsanız, antrenmanlarınız da basketbola özgü olmalıdır. Pistte yaptığınız 40 m, 60 m, 100 m, sürat koşuları sürat testlerinde iyi dereceler elde etmenizi sağlayabilir. Fakat basketbol performansınıza pek katkı sağlamayacaktır.Unutmayın bir sprinter olmaya çalışmıyorsunuz, basketbolda hızlanmak istiyorsunuz.
Basketbolda 40 m bir koşu yoktur. Çoğunlukla 5 m, 10 m mesafelerde ani hızlanmalar, yön değiştirmeler ve ani durmalar vardır. Bu sebepten pist antrenmanlarına veda edip, sahada basketbolu yansıtan çeviklik ve çabukluk antrenmanları yapmalısınız. Her 5-10 m’ de bir yön değiştirmenin olduğu çeviklik drilleri performansınıza katkı sağlayabilir. Bir drilde 3 veya 5 yön değiştirme olabilir. Sadece ileri değil, geri, diyagonal,yana koşuları ve shuffle’ları da drillerinize ekleyin.
Çoğu sporcu geri koşudan ileri koşuya geçişte problem yaşar, ani hızlanamazlar ve süre kaybederler. Tüm yönlere yaptığınız koşular basketbolun doğasını yansıtır. Bacaklarınızın çabukluğunu ve koordinasyonunu geliştirmek için de çabukluk merdivenlerini kullanabilirsiniz. Eğer bir merdivene sahip değilseniz, yere bir tebeşir ile ardışık kareler çizerek aynı şekilde çalışabilirsiniz.
Aşağıda benim kullandığım drillerden 2 tane açıkladım. Siz de bunları veya buna benzer drilleri programınıza ekleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken her zaman olduğu gibi tekniktir. Her zaman drilleri doğru teknikle yaptığınızdan emin olun. İlk olarak daha basit tek yön değiştirme içeren drilleri kullanın. Mükemmel teknikle ve sonrasında maksimum hızla yapabiliyorsanız, daha kompleks drillere geçin.
T AGİLİTY DRILL
A kukasının arkasında hazır pozisyonda bekleyin.
İlk olarak B kukasına maksimum hızla koşun.
B ‘den C’ ye shuffle (basketbolda ki savunma kayması) yaparak gidin.
C’ den D’ ye koşun.
D’ den B’ye shuffle yapın.
Son olarak B’ den A’ ya geri geri (backpedal) koşun.
TWO LEG HOPSCOTCH
İlk kare ayaklarınızın arasında kalacak şekilde durun.
2 ayağınız ilk karenin içine gelecek şekilde hoplayın.
Ayaklarınız, önünüzde ki karenin anlarına gelecek şekilde hoplayın.
Sonrasında tekrar hoplayarak bulunduğunuz karenin içine girin.
Bu şekilde 8-9 tekrar ( bir merdiven genellikle 9 karedir) yapın ve sonraki sete geçmeden dinlenin.
Burada ki antrenmanları düzenli olarak yaptığınızda (mümkünse bir koç eşliğinde ) hızınızın arttığını göreceksiniz.
Bu antrenmanları yapıp hızlandınız. Peki bu yeterli mi? Ne kadar hızlı olursanız olun bu hızınızı maçın sonuna kadar sürdüremezseniz , bütün çabanız boşa gider. Basketbolda kondisyon en önemli ögelerden biridir. Daha fazla bilgi edinmek için Basketbolda Kondisyon Antrenmanları adlı yazımı okumanızı öneririm.