Diş Macunlarındaki Tehlikeler

Diş macunlarını diş sağlığınızı korumak için kullandığınızı biliyorum. Bu arada macunların diş sağlığınız bir tarafa, sizin genel sağlığınıza darbe vurabileceği aklınıza geliyor mu  acaba?diş macunu zar Diş macunlarının içinde bulunan bazı maddeler sağlık açısından tehdit oluşturabilecek kadar zehirli. Fakat bu macunlar, hiç tedbir alınmadan  kullanılmaya devam ediliyor.

Florür Kemiklerde ve yumuşak dokuda birikiyor ve vücuda zarar veriyor. Erkeklerde üreme organlarına zararı çok büyük. Testosteron seviyesini düşürerek kısırlığa yol açabiliyor. Ergenlik döneminde gelişime zarar vererek gerileme yaratıyor. Bu arada  merkezi sinir sistemine de zararı var, davranış değişikliklerine yol açabiliyor. Zeka seviyesine de olumsuz etkileri olduğundan, öğrenme güçlüğü ve konsantrasyon eksikliğine neden olurken, uzun vadede alzaimer oluşturabiliyor. Ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatarak, enfeksiyonlara karşı direnci düşürüyor. Kas güçsüzlüğüne neden olurken, vücutta  kanser, felç ve körlüğü tetikleyebiliyor. Florür son derece zehirli bir madde olduğundan, zararları da son derece büyük.

FD & C  Mavi Boyalar Bir çok sağlık problemine neden olurken, konsantrasyon eksikliği ve öğrenme güçlüğü yaratabiliyor. Alerjik reaksiyonları ve astım ataklarını tetikliyor. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk ve gerginlik yaratırken aynı zamanda kanseri de tetikleyebiliyor. Diş macunu fırçalama işlemi sırasında minimalde olsa yutulabiliyor, günde 3 kere ve yıllarca bu işlem yapıldığından mebla büyüyor. Zaten yutulmasa da bu boyaların emilimi, ağız içinde bir kaç saniyede gerçekleşiyor.

Hidratlı Silika Diş minesine zarar verebilen bir beyazlatıcı türevi olan silika, diş etlerinin ve dilin asit baz dengesini bozabiliyor.

Triklosan Diş macunlarında, anti-bakteriyel özelliğinden ötürü kullanılıyor fakat harcı borcunu kurtarmıyor. Araştırmalarda zararlı etkileri gözlemlendiği için, ABD Çevre Koruma Kurumu tarafından, zehirli ilaç statüsünde sınıflandırılmıştır. İnsan sağlığına ve çevreye zarar veren triklosan, aynı zamanda  kanser riski yaratan klorofenol grubuna dahildir.

Sodyum Loril Sülfat (SLS ) Deri için oldukça yıpratıcı olduğu halde, zararı göz ardı edilmektedir. Köpürtücü etkisinden ötürü,  göz boyamak için kullanılıyor. Bu arada temizlik endüstrisinde, ağır yağların temizliği ve araba yıkama deterjanı olarak kullanılmaktadır.

Yapay Tatlandırıcılar Yapay tatlandırıcılar her ne kadar hafife alınsa da, sağlık açısından olumsuz etkileri oldukça fazladır. Fırçalama  işlemi sırasında  yutmadığınızı düşünseniz de, zaten emilimi ağız içinde gerçekleşiyor. Yapay tatlandırıcıların zararlar için okuyun: Kalorisiz tatlandırıcılar

Ev yapımı, temizleyici ve onarıcı diş macunu tarifi için tıklayın.

PAYLAŞ
Önceki İçerikİnsülin Dost mu Düşman mı?
Sonraki İçerikEv Yapımı Diş Macunu
Derya Türk kendisini “Aktarıcı” olarak tanımlıyor. Kendisini belli ünvanlara sıkıştırmanın doğru olmadığını savunuyor. O sahip olduğu ve ortak bilinçten edindiği bilgileri insanlara aktarıyor.