Türk toplumu olarak ekmekten vazgeçemediğimiz bilinen bir gerçek. Rengi, dokusu, şekli farklı onlarca ekmek marketlerde ve fırınlarda boy göstermektedir. Peki siz kendiniz için en doğru ekmeği seçebiliyor musunuz?
Ekşi Maya Nedir?
Ekmek yapımında kullanılan unun cinsi kadar, kullanılan maya da önemlidir. Kimyasal mayalarla hazırlanan ekmekten ziyade ekşi maya ile hazırlanan ekmek son derece değerli ve besleyici bir hale gelmektedir.
Un, bir çimdik tuz, su ile yoğurularak bir kaç gün bekletilip ekşi maya elde edilir. Değişik yörelerde içerisine ıhlamur suyu, nohut suyu, üzüm, elma suyu, patates suyu, yoğurt da ilave edilerek ekşi maya elde edilmektedir. Yörelere göre maya ile beraber ekmeğin tadı da farklılıklar gösterebilir. Ekşi maya 5000 yıldan daha da uzun bir süredir kullanılmaktadır.
Ekşi Mayanın Faydaları
- Un mayalanırken içerisinde faydalı bakteri ve mantar küfleri oluşur ve bu nedenle ekşi maya probiyotik bir gıdadır.
- Ekşi maya ekmeğin lezzetini oldukça arttırır.
- Ekmeğe güzel bir koku verir.
- Ekmeğin sindirimini kolaylaştırır.
- Ekmeği zararlı küf ve mantarlara karşı korur.
- Ekşi mayalı ekmek geç bayatlar.
- Maya eskidikçe değeri artar ve ekmek daha geç bayatlar.
- Ekşi maya alerji yapmaz.
- Ekşi maya ekmekte oluşan ve bağışıklık sistemini güçlendiren beta glukan’ın parçalanmasına engel olarak onu korur.
- Ekşi maya doğal ve saftır. Gönül rahatlığı ile kullanılır.
Anadolu da ninelerin, teyzelerin yaptığı ekşi mayalı tandır ekmekleri oldukça besleyici, lezzetli ve değerlidir. Yine o ninelerimizin yayıkta yaptığı saf tereyağ ile sahanda köy yumurtasına batırarak iki dilim köy ekmeği yemek harika olur tabi ki. Değerlerimize sahip çıkalım ve onları koruyalım.
Fotoğraf: http://plugcitarios.com/ by Erickson Monteiro