Esneme çok önemli olmasıyla birlikte doğru bir şekilde yapılmalıdır. Esnerken en sık yapılan hataları ve bunları düzeltme yollarını yazının devamında bulabilirsiniz.
Acı Yoksa Kazanç Yok
Sporda en çok duyduğunuz ve aslında çoğu yerde duymamanız gereken bir söylem. Söz konusu esneme ise asla duymamanız gerekiyor. Genelde ne kadar acırsa o kadar esnediği düşünülmesine rağmen, gerçek bunun tam tersidir. Kas acımaya başlarsa beyin sinyaller göndererek, kası kasarak acıdan kurtulmaya çalışır. Bu da kasın daha çok kasılmasına ve esnekliğinin azalmasına yol açar.
Nefesi Tutmak
Esneme esnasında nefesi tutmak en sık yapılan yanlışlardan biridir. Esneme sırasında rahat bir şekilde, nefes alıp verin. Nefesinizi tutarsanız, kaslarınız kasılmaya devam eder, gevşemez ve yaptığınız esneme de amacına ulaşmaz.
Isınmadan Esnemek
Isınmadan esnemek, kaslarda yırtıklara ve sakatlanmalara neden olunabilir. Çok hafif terletecek 5-10 dakikalık bir ısınmadan sonra esnemek en doğrusu olacaktır. Gün içinde lokal esnemeler yapmak isterseniz de, öncelikle o kasa ve ekleme özgü bir kaç dinamin esneme yapmalı sonrasında statik esnemenizi yapmalı ve kesinlikle çok zorlamamalısınız.
Yaylanmak
Esnerken yaylanmak sıklıkla yapılmasına rağmen araştırmalar bunun kaslarda yırtıklara sebep olabileceğini göstermiştir. Eğer antrenman öncesi ise, kontrollü hareketlerden oluşan dinamik esnemeleri, antrenman sonunda ise 30-60 saniye sabit beklediğiniz statik esnemeleri öneririm. Detaylı bilgi için tıklayın: Nasıl Esnemeli?
Başka Şeylerle Meşgul Olmak
Çoğu sporcuda antrenman sonu esnemeye geçildiğinde, antrenman bitmiş gibi bir düşünceye girdiklerini gözlemledim. Esnerken bir taraftan başka şeylerden konuşmak, başka şeyler düşünmek zannetiğinizden daha çok esnekliğinize sekte vurabilir. Esnemek de antrenmanın çok önemli bir bölümüdür ve bu süreçte de esnetilen kaslara odaklanılmalı ve zihinsel olarak da rahatlamaya çalışılmalıdır. Her şey zihinde başlar, bedende ifade bulur.
Süre Tutmamak
Esnemelerde süre tutmamak yeterli süreyi vermeyip geçiştimenize sebep olabilir. Ayrıca kaslara eşit dinlenme süresi vermezseniz zıt kas grupları arasında veya sağ ve sol arasında esneklik dengesizlikleri oluşabilir ki bu da sakatlıklara davetiye çıkarmaktır. Örneğin süre tutmadığınızı düşünelim. Sağ hamstringinizi 35 saniye esnettiniz. Sol hamstringinizi ise 20 saniye esnettiniz. Sağ taraf her seferinde daha fazla esneyecek ve sağ ve sol arasında ki fark giderek açılacaktır. bu sebepten esnerken daima süre tutun. Kasların gevşemesi için 30 saniye ile 60 saniye arasında bekleyin.