Potaya doğru yükseldi ve birden çapraz bağları koptu. Raketi savurdu ve kası yırtıldı. Yerden çanta alırken fıtığı attı. Sporda veya günlük hayatta bunun gibi anlık gerçekleşen bir çok sakatlığa rastlamak mümkün. Peki bu sakatlıklar gerçekten o anda mı gerçekleşiyor?
Çoğu sakatlık bir hareket sonucu oluşur. Fakat sakatlığa neden olan direkt olarak o hareket olmayabilir. Belki de o hareket son nokta olabilir. Konuya biraz daha açıklık getirmek gerekirse, anlık gerçekleştiği düşünülen çoğu sakatlık aşırı kullanım sonucu gerçekleşmektedir.
Defalarca yanlış mekanikte gerçekleşen hareketler sürekli olarak eklemleri, kasları, tendonları ve bağları zedeler. Bu zedelenmeler son noktaya gelene kadar fark etmezsiniz. Sonra bir gün bir şeyi yerden kaldırırken veya sportif müsabakada her zaman yaptığınız bir hareketi yaparken sakatlanırsınız. Sonra bu sakatlığın suçlusu o an olur.
Zannettiğinizden daha küçük şeyler uzun dönemde sakatlığa neden olabilir. İnsanlar sakatlığın hep şiddetli bir etki sonucu oluşacağını düşünmesine rağmen çoğu sakatlık tekrarlayan hafif hareketler sonucu gerçekleşir. Örneğin yanlış teknikle 40 kg ile squat yapmak, doğru teknikle 100 kg squat yapmaktan daha risklidir.
Çoğunlukla sakatlıkları önlemek sizin elinizdedir. Aşağıdaki önerilere uyduğunuz sürece sakatlık riski çok düşük olacaktır:
- Teknik, teknik ve yine teknik.. Her egzersizi doğru teknikle yaptığınızdan emin olun. Her eklemi tek tek gözden geçirin. Bütün eklemlerin doğru bir şekilde ve doğru sırada egzersize katıldığını takip edin. Basit bir egzersizde ustalaşmdan zor bir egzersize geçmeyin.
- Postürünüze dikkat edin. Duruş bozuklukları hiç fark edilmemesine rağmen çoğu sakatlığın suçlusu olabilir. Duruş bozuklukları, fıtık gibi birçok omurga probleminin birinci sebebi olmakla beraber başka sakatlıklara da temel oluşturabilir.
- Esnemeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Optimal esnekliğe sahip olmak sahip olmak sakatlık riskini çok düşürecektir.
- Tenis, voleyball, koşu gibi defalarca tekrarlayan hareketler, doğru mekanikle yapılsa bile fazla kullanımdan dolayı sakatlığa sebep olabilir. Spora özgü doğru kuvvetlendirme egzersizlerini seçin ve uygulayın. Kaslar arası kuvvet dengesi en dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir.
- Küçük kasları unutmayın. Genelde insanlar büyük, göze çarpan kasları çalıştırırlar. Oysaki çoğu harekette eklemi stabilize eden küçük kaslardır. Rotator cufflar, boyun kasları, el ve ayak bileği kaslarını ihmal etmeyin. Bu kasları antrenmanınızın sonuna dairesel olarak ekleyin.
- Yeterli dinlenmeyi verin. Çoğu sporcunun performansı geliştirmenin tek yolu çalışmak olduğunu düşünmesine rağmen, vücut dinlenirken yenilenir ve gelişir. (okuyun : Dinlenin )
- Sağlıklı ve dengeli beslenin. Vücutta sakatlığa neden olabilecek inflamasyonu önlemek için bol bol antioksidan tüketin. Dokuların kendini onarması için yeterli miktarda protein tüketin. Vitamin ve mineralleri de ihmal etmeyin. Yeterince su için.
Ben çalıştırdığım sporcuların sakatlanmaması için her detayı inceler, hiç bir şeyi küçümsemem. Bugün küçümsediğiniz birşey yarın çok büyük problemlere yol açabilir. Siz de sakatlanmamak için yukarıdaki önerilere uyun ve işinizi şansa bırakmayın. Çoğu sakatlık aslında daha öncesinde gerçekleşmiş, sizden gizleniyor ve ortaya çıkmak için zamanını bekliyordur.