İçgüdü mü Mantık mı?

Bir plan aklınıza geldi ve sizi çok heyecanlandırdı. Fakat sonra düşündüğünüzde bunun mantıksız bir şey olduğunu düşündünüz ve vazgeçtiniz. Bu planın mantıksız olduğuna nasıl karar verdiniz?

içgüdüSporda ve hayatta bu senaryo çok sık yaşanır. Sürekli bir ikilem vardır. Bir şey sizi gerçekten çok heyecanlandır. Sonra derinlemesine düşünürsünüz. Çevrenizle  paylaşırsınız. Onlar bunun mantıksız olduğunu söyler. Giderek düşündükçe, birilerine sordukça heyecanınız ve isteğiniz gider. Sonra bunun mantıksız olduğuna inanırsınız. Sonunda vazgeçersiniz.

Peki mantık dediğiniz şey nedir? Mantık insanlar tarafından oluşturulmuş bir bastırma aracıdır. İnsanlar doğal olarak başarma (hayatta kalma) içgüdüsüyle doğar. Siz içgüdünüzü dinlerseniz, neyi istediğinizi ve ne yapacağını bilirsiniz. Fakat biz içgüdülerimizden giderek uzaklaşıyor ve neredeyse hiç dinlemiyoruz. Onun yerine mantık adı altında toplumun koyduğu kuralları dinliyoruz.

Çocukken içgüdülerinizi dinlersiniz. Bir şey mantıklı mı değil mi düşünmezsiniz. Bir şeyi ister ve alana kadar savaşırsınız. Sonra ayıp günah, olmaz yapamazsın gibi uyarılarla içgüdülerimiz baskılanır. İmkansız kavramı ortaya çıkar. İçgüdüler baskılandıkça baskılanır ve sonunda içgüdülerimizi bir kenara itmiş, robotlaşmış hale geliriz. Bugün doğada içgüdülerini bu kadar dışlamış tek canlı türü biziz.

Top son saniyede elinize geldi. Ne yaparsınız. Atınca neler olacağını mı düşünürsünüz?  Hayır iç güdülerinizi dinler ve direk topu potaya gönderirsiniz. Çünkü 2 ihtimal vardır. Ya kaybedersiniz ya kazanırsınız. Ve bunun için düşünecek vaktiniz yoktur. İçgüdülerinizi dinler ve kazanmak için ne gerekiyorsa onu yaparsınız. Aslında hayatta birebir böyledir.

Alt yapıda bir sporla uğraşıyor ve profesyonel olmanın hayalini mi kuruyorsunuz? Fakat çevreniz bunun imkansız mı olduğunu söylüyor. Boşverin. Eğer gerçekten bunu istiyorsanız, hayallerinizin peşinden gidin ve başarın. Bir transfer teklifi mi aldınız? Düşünmeyin içinizden ne geliyorsa onu yapın.

Michael Jordan’ ın basketbolcu olmaz denilip, lise takımına alınmadığını biliyor muydunuz? Peki sonra ne oldu? Michael Jordan kimseyi dinlemedi, sadece içgüdülerini dinledi ve hayalinin peşinden gitti. Birçok bilim adamına tarihte deli gözüyle bakılmıştır. Fakat onlar buna aldırmamış ve iç güdülerinin peşinden gitmiştir. Bunun gibi sayısız örnek verilebilir.

İçgüdülerinize güvenir ve enerjinizi hep yüksek tutarsanız başaramayacağınız hiçbir şey yoktur. Gitmeye karar verdiğiniz yolun, kullandığınız yöntemin kimse tarafından onaylanması gerekmez. Siz sadece kendinize inanın ve içinizdeki sesi dinleyin.

PAYLAŞ
Önceki İçerikEklem Ağrılarına 3 Takviye
Sonraki İçerikArınmak İçin Detoks
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.