Kabartma Tozuyla Dayanıklılık

Kabartma tozunun evde kek yapmaktan çok daha fazla işe yarayabileceğini biliyor muydunuz? Kabartma tozu tüketerek dayanıklılığınızı, gücünüzü ve kuvvetinizi arttırabilirsiniz.

kabartma tozuyla dayanıklılıkKabartma tozunun iyi bir besin takviyesi olmasını sağlayan içinde bulanan sodyum bikarbonattır. Sodyum bikarbonat çok iyi bir antiasittir. Bir başka deyişle sodyum bikarbonat asidi etkisizleştirir veya dengeler.

Yüksek şiddetli aktivitelerde ortalama olarak ilk 10 saniye enerji kaynağı olarak yüksek oranda kreatin fosfat kullanılır. 10 saniyeyi geçtiğinde vücut enerji kaynağı olarak glikojen depolarına  ( karbonhidratın vücutta depo hali) yönelir. Bu süreçte egzersiz şiddeti çok yüksek ve süre henüz kısıtlı olduğu için vücut oksijeni tam kullanamaz ve bunun sonucu olarak kaslarda ki ve kanda ki laktik asit miktarı hızlı bir şekilde artmaya başlar. Laktik asit kan ve kas içi PH’ ın düşmesine sebep olur. Yüksek şiddetli egzersizlerde yorgunluğu oluşturan ve egzersizi sonlandırmaya sebep olan, biriken laktik asidin artık tolere edilememesidir.

Sodyum bikarbonat takviye olarak kullanıldığında, kan ve kas içi pH’ ın dengelenmesine yardımcı olarak performans artışı sağlar. Özellikle ağırlık antrenmanları, 100m-400m sprintler, interval antrenmanlar gibi   kısa süreli yüksek şiddetli antrenmanlarda performans artışı görülmüştür. Edges ve meslektaşlarının yaptığı bir araştırmada 8 haftalık sodyum bikarbonat tüketiminin,  yüksek şiddetli interval antrenman metoduyla bisiklet performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Sonuçlar önemli ölçüde maksimum gücün arttığını, yorgunluğun geciktiğini ve laktik asidin daha geç yükselişe geçtiğini göstermiştir.

Bu olumlu sonuçları görebilmek için antrenmandan 90 dakika önce, vücut ağırlığının her kg’ mı için 300 – 500mg sodyum bikarbonatı suya karıştırarak tüketmek gerekmektedir. Yüksek dozlarda mide bulantısı, ishal veya kramplar görülebilir. Bu sebepten en alt doz olan 300 mg/kg ile başlanmalı ve yan etki olup olmadığı gözlemlenmelidir.

PAYLAŞ
Önceki İçerikPilates Ama Neden?
Sonraki İçerikBilek Burkulmalarını Önleyin
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.