Koşmanın kalbe zararlı olduğunu, yürüyüş yapılmasının daha sağlıklı olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Bunu bir diyetisyenden, bir doktordan duymuş, yada bir makalede okumuş olabilirsiniz. Peki koşmak gerçekten kalp için zararlı mı?
Bu düşüncenin arkasındaki neden, koşu gibi yüksek şiddetli egzersizlerin kalbi fazla çalışmaya zorladığı ve belli bir nabzın üzerine çıkmanın zararlı olduğu düşüncesidir. Bu maalesef sığ bir bakış açısıdır. Bu soruya doğru bir cevap getirebilmek için insanın anatomisini ve evrendeki tarihini iyi incelemek gerekir.
Doğada ki çoğu canlı gibi, insan da koşmaya uygun bir anatomiye sahiptir. Koşmak insan mekanizması için çok doğal ve olmazsa olmaz günlük bir aktivitedir. Tarih boyunca insan hep aktif bir hayat geçirmiş, koşu hayatının sıradan bir parçası olmuştur. Maalesef modern hayat diye tabir ettiğimiz-bana göre asıl ilkel hayat- sayesinde ekstrem bir şeymiş gibi bahsedilmeye başlanmıştır.
Koşu Kalbi Yorar mı?
Kalbin şiddetli koşular sırasında yorulduğu doğrudur. Fakat bu yorulma kalbin alehine değil , lehine işler. Koşu sırasında kalp vücuda kan pompalayabilmek için hızlı atmaya başlar ve normalden daha kuvvetli kasılmak zorunda kalır. Düzenli ve sistematik bir şekilde koşu yapıldığında kalp kasları kuvvetlenir ve kalbin iç hacmi genişler. Bunun sonucu olarak gün içinde kalp, vücut için gerekli olan kanı daha kolay ve dakikada daha az sayıda atarak pompalayabilir. Bu da kalbin gün içinde daha az yorulması ve daha sağlıklı olması demektir.
Peki Nasıl koşmalı?
Koşarken en önemli şey, kendi vücudunuzu tanımanız,onu dinlemeniz ve onunla inatlaşmamanızdır. Eğer vücudunuzu dinlerseniz ve kademeli olarak temponuzu arttırırsanız, sorun yaşamanın aksine çok faydasını görürsünüz.
Koşunun şiddeti ve süresine gelince de benim tavsiyem, doğamıza uygun hareket etmek yönünde olacaktır. İlk insanlardan bu yana yaşantılarımız çok değişti, fakat anatomilerimiz ve fizyolojilerimiz hala birebir aynı. İnsan vücudu, uzun mesafeler koşmak için gelişmemiştir. Atalarımıza baktığımızda uzun mesafeler yürürler, yada ani kısa süratli koşular yaparlardı. Çok uzun süreler koşmak yerine kısa koşulardan oluşan interval antrenmanlar yapmak daha doğamıza uygun olacaktır.
İnsan gibi koşabilen ve çok karmaşık ve patlayıcı hareketleri yapabilen bir canlıya “Koşmak zararlı, yürü” demenin hiç bir mantığı yoktur.