Direnç antrenmanı hakkında en yaygın mitlerden biri, boy uzamasını engellediği yönündedir. Bu sebepten çoğu genç sporcu, kuvvet antrenmanına başlamaya çekinir veya engellenir.
Direnç antrenmanları boyu uzamayı engellemesinin aksine, çocuğun gelişimine katkı sağlayabilir. Çoğu kişi kuvvet antrenmanlarının eklemlere çok yük bindirdiğini düşünmektedir. Fakat egzersizler kontrollü bir şekilde ve doğru teknikle yapıldığında, ekleme diğer bütün sporlardan daha az yük bindirir. Ayrıca kemiğin gelişebilmesi için belli bir basınca gereksinim vardır. Bu dönemde yapılan kuvvet çalışmaları, kemiğin sağlıklı gelişimine katkı sağlar.
Antrenmana her yaşta başlanabilir. Hatta 6 yaşında bile direnç antrenmanlarından faydalanılabilir. Fakat program sporcunun fiziksel olgunluk derecesi, antrenman tecrübesi ve fiziksel özellikleri göz önünde bulundurularak tasarlanmalı ve kademe kademe ilerlenmelidir.
Antrenmana yeni başlarken benim önerim, ilk olarak push-up, pull-up, squat, lunge, squat jump gibi vücut ağırlığı egzersizleri yapılmasından yana olacaktır. Kendi vücudunu kontrol edemeyen bir sporcunun, serbest ağırlık gibi dış dirençlere geçmesi uygun olmayacaktır. Ayrıca core bölgeyi kuvvetlendirmek için de plank, leg raise, twist, back extension gibi egzersizlerde yapılmalıdır. Bu egzersizler bütün yaşlarda yapılabilir.
12 yaşına kadar kuvvetlenmek ve koordinasyonu sağlamak için vücut ağırlığı egzersizleri yeterli olacaktır. 12 yaşından itibaren de ağırlık antrenmanlarına başlanabilir. Fakat ağırlıklar 12-15 tekrar yapmanıza izin verecek kadar hafif olmalıdır. Gençler için kuvvet antrenmanları söz konusu olduğunda en önemli dönem, zirve uzama hızı (PHV) denilen dönemdir. Bu dönemde genç, 1 senede 10-15 cm kadar uzayabilir. Bu dönemde kemikler çok hızlı uzadığı için kaslar buna adapte olamaz ve sakatlık riski yükselir. Genellikle erkeklerde 14-15, kızlarda 12-13 yaşlarında görülen bu süreç, çok dikkatli takip edilmelidir. Genç sporcu bir acı hissediyorsa mutlaka iyi analiz edilmeli, büyüme ağrısıdır denilip geçiştirilmemelidir. Bu dönemde esneklik ve koordinasyon antrenmanlarına çok önem verilmelidir.
16 yaşından itibaren de daha ağır yüklerle az tekrar yapılan kuvvet antrenmanlarına ve olimpik kaldırışları da içeren güç çalışmalarına başlanabilir.
Bunlarla birlikte kronolojik yaş zaman zaman yanıltıcı olabilir. 14 yaşında ki 2 genç arasında 23 cm boy farkı ve 18 kg ağırlık farkı olabilir. Bu sebepten program hazırlanırken gencin yaşıyla birlikte fiziksel olgunluk durumu, fiziksel özellikleri ve atletiklik durumu değerlendirilmelidir. Antrenman tecrübesi de program tasarlanırken çok önemlidir. 12 yaşında 2 senedir antrenman yapan biri, 14 yaşında yeni antrenmana başlayan birine göre daha ileride olacaktır. Her zaman bireyin durumu değerlendirilmeli ve en alttan başlayarak kademe kademe ilerlenmelidir.