Kuvvetli mi Güçlü mü?

kuvvet güç

Kuvvet ve güç kavramı sık sık birbirine karıştırılıyorlar. Bench presste 150 kg basan biri zannettiğiniz kadar güçlü olmayabilir. Önüne çıkan herkesi deviren bir boksörde zannettiğiniz kadar kuvvetli değildir belki de.

Kuvvet, bir cismin kütlesini yenerek onu hareket ettiren veya hareket eden bir cismi durduran etkidir. Kuvveti değerlendirirken süre göz önünde bulundurulmaz. Örneğin, bench presste  1 tekrarda maksimum kaldırdığınız ağırlık sizin maksimum kuvvetinizi gösterir. Bu ağırlığı ne kadar zamanda kaldırdığınızın bir önemi yoktur. Ne kadar çok ağırlık kaldırdığınız kuvvetinizin göstergesidir. Güç ise, olabildiğince kısa bir süre içinde olabildiğince fazla kuvvet üretmektir.

Tekrar bench press örneğine dönelim. 100 kg ( 220 pound ) ile 3 saniyede 1 tekrar yaptığınızı veya 50 kg (110pound ) ile 1 saniyede 1 tekrar yaptığınızı düşünün. 100 kg kaldırdığınızda daha fazla kuvvet üretirken, 50 kg kaldırdığınız süre çok daha kısaldığı için daha fazla güç üretmiş olursunuz. Diğer bir deyişle, 50 kg ile hareketi çok daha patlayıcı yapabilir ve daha fazla güç üretirsiniz. Buradan da anlaşılacağı gibi güç çalışmalarında ağırlık, hareketin hızlı yapılmasına izin verecek kadar hafif olmalıdır. Fakat belli bir kuvvet üretecek kadar da ağır olmalıdır. Kısaca bir grafik çizecek olursak güç, kuvvet ve hızın arasında yer alır.

Kuvvetinizi geliştirmek için 6 veya daha az tekrar yaparak olabildiğince ağırlık kaldırmaya odaklanın. Gücünüzü geliştirmek için ise daha hafif ağırlıklara yönelin ve hareketleri  olabildiğince patlayıcı yapmaya çalışın. Sağlık topu ile yapılan egzersizler , kendi vücut ağırlığınız ile yapacağınız pliyometrik egzersizler, kettlebell çalışmaları , olimpik kaldırışlar sizin için iyi seçimler olabilirler.

Günümüzde çoğu spor güç üzerine kuruludur ve hareketler olabildiğince patlayıcı gerçekleşir. Elbette kısa dönem kuvvet odaklı antrenmanlar yapılabilir. Fakat kuvvet antrenmanlarına saplanıp kalırsanız, bir süre sonra yavaşlamaya başlarsınız.

PAYLAŞ
Önceki İçerikProteinli Kek
Sonraki İçerikOlimpik Kaldırışlarla Gücünüze Güç Katın
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.