Lapa Pirinç Masum mu?

Sporcuların (özellikle vücut geliştiricilerin) sık sık yedikleri lapa pirinç dost mu, düşman mı?

lapa pirinç masum muBazı vücut geliştiricilerin sık sık lapa pirinç ( yağsız pilav) yediklerini biliyoruz. Hatta bazı antrenörlerin çalıştırdıkları insanlara da bunu önerdiğine şahit oluyorum. Bunun arkasındaki düşünce, kas kazanmak için gereken  yüksek karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktır. Bu karbonhidratı da pirinçten almaya çalışırlar. Yağlanmak istemedikleri için de yağsız olarak tüketirler.

Yağın kalorisinin yüksek olduğu doğru fakat testosteron üretmek için yeterince ve sağlıklı doğal yağlara ihtiyaç olduğu bir gerçek değil mi? Kaldı ki doğal yağların vücutta direkt yağ olarak depolanmadığını da belirtirim. Pirinç hızlı çözünen basit karbonhidrat olduğundan insülini dalgalandırarak vücutta yağ depolanmasını artırdığına göre, bu arada  vücut geliştiricilerin  kan şekerini sabit tutmaya çalışırken, yağdan korkarak  pirinç lapası yemeleri büyük bir çelişki değil mi? Pirinç beyaz şekerle aynı hızda çözünür. Vücut geliştiricilerin veya formunu korumaya çalışan insanların çok katı diyet yaptıkları dönemlerde bile pirince bu kadar güvenmelerini anlayamıyorum.

Alternatifim

Bulgur pirincin aksine yavaş çözünen kaliteli kompleks karbonhidrattır. Bulgurda yeterli miktarda karbonhidratla birlikte pirinçten daha fazla protein, vitamin ve mineral bulundurur.  Bulgurda bulunan  B1, B6, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sisteminin onarılması ve düzenli çalışması için  olumlu katkılar sağlar.

Ayrıca bulgurda bulunan zengin lifler,  kan şekerini kontrol ederek yağlanmaya engel olurken kolesterolün dengelenmesine de katkı sağlar. Aynı zamanda lifler bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kanseri riskini de ortadan kaldırır.

Bulgur potasyum ve magnezyum içeriği sayesinde kas kramplarına engel olur. Aynı zamanda magnezyum insülin sentezlenmesinde rol oynayarak yağlanmayı da kontrol eder.

100 g bulgur da 16-17 g protein, 370-380 g kalori bulunduğundan yağlanmadan enerji sağlarken, hemde protein kazanmak kulağa hoş geliyor olsa gerek.

Bulgurda pirince oranla 4 kat daha kalsiyum, 4 kat demir, 4 kat daha fazla protein bulunmaktadır. Enerji alırken bu kadar olumlu etkinin de beraber gelmesi yabana atılmayacak bir gerçek değil mi?

PAYLAŞ
Önceki İçerikBcaa Mucize mi?
Sonraki İçerikZıplamadan Önce
Derya Türk kendisini “Aktarıcı” olarak tanımlıyor. Kendisini belli ünvanlara sıkıştırmanın doğru olmadığını savunuyor. O sahip olduğu ve ortak bilinçten edindiği bilgileri insanlara aktarıyor.