Lifler vücudun toksinlerden arınması için büyük görevler üstlenen, baş kahramanlardır. Vücut dört yolla toksinlerden kurtuluyor bunlar; dışkı, idrar, deri ve solunumdur. Vücudun bu fonksiyonları yerine getirebilmesi için, bolca lif ve suya ihtiyacı vardır.
Dışkılamak için bolca lifli gıda tüketilmesi şarttır. Tüketilmediği taktirde, düzensiz yapılan dışkılama sonucu vücudu ağır yükler bekler. Düzensiz dışkılama, konsantrasyon eksikliği ile birlikte öğrenme güçlüğü yaratırken aynı zamanda depresyona neden olabilir. Ayrıca bu durum iş gücü kaybına da sebebiyet verebilir.
Aynı zamanda toksit vücut kendini yenilemekte zorlanıp yağ tutmaya meyilli hale gelirken bağışıklık sistemi de zayıflar. Bu durum, antrenman sonrası hızlı yenilenmeye ve kas kazanmaya çalışan atletlerin durumu zorlaşabilir. Atletlerin bunu göz ardı etmeden bolca lifli gıda tüketmeleri gerekmektedir.
Atletler için lif takviyesi ürünler satılmaktadır. Fakat ben bu ürünlerin tüketilmesini uygun bulmuyorum. Bu ürünler vücutta toksit etki yaratmaya meyillidir. Toksinlerden kurtulmaya çalışırken, onlara maruz kalmanın mantıklı bir tarafı olmadığını düşünüyorum. Ayrıca liflere ulaşmak, günlük beslenme planında son derece kolaydır.
Bu arada besinlerdeki liflerin görevleri birbirinden farklı olduğundan, besin yelpazesini geniş tutarak değişik liflerden faydalanmak gerekir. Bazı lifler kan kolesterolünü düşürerek, damar ve kalp hastalıklarına karşı vücudu korurken, bazıları da değişik kanser türlerinden vücudu korumaya yardımcı olurlar. Ayrıca mükemmel lif kaynağı ve doğal gıdaları tüketmenin faydalarından biride, gıdalardaki vitamin ve minerallerden faydalanabilmektir.
Ayrıca lifler, çözünebilen ve çözünemeyen olarak ikiye ayrılırlar. Çözünebilen lifler kolay dışkılamaya yardımcı olup kabızlığı önlerken, çözünemeyenler de dışkılama fonksiyonunun düzenini sağlarlar. Bazen ayrı ayrı, bazen birlikte çalışarak bir çok görevi üstlenen lifler, aynı zamanda arınmamızı sağlayarak bağışıklık sistemini de güçlendirerek hayatımızı kolaylaştırırlar.
Lif Kaynağı Besinler :
Bakliyatlar,
Sebzeler,
Meyveler
Kuru meyvelerdir.