Mental Sakatlıklar

sakatlık

Gün geçtikçe sporlar daha yüksek performans gerektiriyor. Sporcular daha fazla limitlerini zorluyorlar. Bununla birlikte de her geçen gün sakatlıklar artıyor. Acaba zorladıkları sadece bedenleri mi?

Sakatlıkların kötü beslenme, yetersiz kuvvet düzeyi, yetersiz esneklik gibi bir çok nedeni olabilir. Fakat çoğu kişinin atladığı ve belki de en önemlisi olan zihinsel güçsüzlüklerdir. Çoğu sakatlığın arkasında negatif duygular vardır. Bir başka deyişle çoğu sakatlık negatif duyguların dışa vurumudur.

Her duygu ve düşüncenin beden üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi vardır. Eğer pozitif duygulara ve düşüncelere sahipseniz, bedeniniz de buna pozitif cevap verir. Eğer negatif duygu ve düşüncelerin etkisi altındaysanız, bedeniniz de size negatif cevaplar verir. Bu bir hastalık veya sakatlık şeklinde olabilir.

Korku, endişe, birikmiş öke gibi duygular genellikle eklemlerde depolanır. Bu duygular buradaki dokuların katılaşmasına, esnekliğini yitirmesine ve güçsüzleşmesine sebep olur. Bu duygu durumu sürdükçe eklemlerin aşınması artış gösterir ve sakatlık meydana gelir. Sporcu genelde sportif bir hareket sonucu olduğu için,buna o hareketin sebep olduğunu düşünür.

Yaşadığınız her zihinsel durumun beden üzerinde aynı etkisi bulunur. Örneğin çok gerginseniz kaslarınız da gerilir ve bu kaslarda spazmlara neden  olur.

Sakatlık çoğu zaman korku, stress gibi negatif duyguların bedende dışa  vurumu iken, bazen de sakatlanmayı kendiniz istemiş olabilirsiniz. ”Çok saçma, hangi sporcu sakatlanmak ister?” diye düşünebilirsiniz. Ailesinden uzakta bir takımda oynayan genç bir sporcum vardı. Sürekli ailesini özlediğini söylüyordu. Artık bu duygu onda o kadar derin bir hal aldı ki, bir gün hiç olmadık bir pozisyonda antrenmanda sakatlandı. 1 ay basketbol oynamaması gerekiyordu. Sonunda ailesinin yanına gitti. Eğer bir şeyi çok istiyorsanız, bilinçaltı onu gerçekleştirmek için her şeyi yapar. Bu eklemlerinize ve kaslarınıza sinyal gönderip sakatlamak bile olabilir. Aynı şekilde takımın sizi hak etmediğini düşünüyorsanız, yada artık sporu bırakmak istiyorsanız zihniniz sizi bu durumdan kurtarmak için sakatlığı bir yol olarak görebilir.

Son zamanlarda artan sakatlıkların da, sporcularda sakatlanma korkusu oluşturduğunu gözlemliyorum. Sakatlanmaktan ne kadar korkarsanız, sakatlanma riskiniz de o kadar artar. Siz sakatlıktan korktuğunuzda beyniniz vücudunuza “Sakatlanacaksın” şeklinde komut gönderir. Bu korkuyu uzun süre taşırsanız, elbet vücudunuzda bir dışa vurumu olacaktır.

Sakatlıklardan korunmak için doğru ve yeterli beslenip, doğru antrenman yaparak bedeninizi hazır ve sağlıklı tutmalısınız. Bunlarla birlikte negatif düşünce ve duygulardan arınarak zihninizi de sağlıklı tutmalısınız. Zihninizi gerçekten negatif duygulardan arındırabilirseniz, sakatlık sizin için uzak bir ihtimal olacaktır.

PAYLAŞ
Önceki İçerikKondisyon Testleri
Sonraki İçerikAtilla S. Türker ile Atletik Güç: Ozan Dilik Mobilizasyon Çalışması
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.