Temizlik demişken eldivenlerimizi takıp, etrafı ciflemekten bahsetmiyorum şu an. Bir ara onu da yaparız tabi ki. Ben kesinlikle hayati önem teşkil eden, daha derin, daha köklü, radikal bir temizlikten bahsediyorum.
Marketlerden alışveriş yaparken seçtiğimiz ürünler neler acaba? Bu soruyu kendimize soralım lütfen..İşlenmiş, koruyucu maddelerle raf ömrü uzatılmış, doğal yapısı bozulmuş, gıda boyaları ve kimyasallarla donatılmış ve renkli paketlere konularak da albenisi artırılmış, üstelik paketlendiği için, tüketilmesi de kolaylaştırılmış ve daha cazip hale getirilmiş yüksek glisemik indeksli (YGI) gıdalar mı ? İşte size bir sürü düşman ordusu ! Diğer bir deyişle, savaşmamız ve tedbir almamız gereken çok önemli bir durum.
Öyleyse daha da geç kalmadan hemen harekete geçerek, mutfak dolaplarımızda ve buzdolabımızda bulunan, bütün işlenmiş gıdaların hepsini derhal çöpe atıyoruz. Yani mutfağımızı, derinlemesine temizliyoruz… Sakın eliniz titremesin.
YGI’ li gıdalar nelerdir? Kısaca belirtmek isterim. Glisemik indeks, gıdaları kan şekerini ne kadar yükselttiğine ve ne kadar hızlı bunu yaptığına bağlı olarak sınıflandırır. Glisemik indeks o ile 100 arasında derecelendirilir. 0 ile 50 arası düşük, 50 ile 70 arası orta, 70 ile 100 arası yüksek glisemik indeks olarak üç gruba ayrılır. YGI’ li gıdaların her türlüsü kanımıza girer girmez, kan şekerini büyük bir hızla yükselterek, serbest oksijen radikallerini aşırı miktar da artırırlar. Serbest oksijen radikalleri ise, bir çok sağlık sorununu beraberinde getiren, en zararlı maddelerdir. Bunlar, hücrelerin doğal yapısını bozarak, dejenerasyona neden olan, bizim çok büyük düşmanlarımızdır.
Ayrıca YGI’ li gıdalar insülin salgılanımını arttırırlar. İnsülinin sık sık dalgalanması da yağ depolamamızın başlıca nedenlerinden biridir. Öyleyse işlenmiş gıdaları, zararlı madde olarak adlandırıp, düşman ilan etmeli ve bu gıdaları beslenme düzenimizden tamamıyle ama tamamıyle çıkartmalıyız. Alışverişlerimizi de işlenmemiş, dogal yapısı bozulmamış, gıdalar çerçevesinde oluşturmalıyız.
Evet, üstüne basa basa tekrar etmek istiyorum ki mutfakta hayatımızı tehdit eden düşmanlarımızla savaşmaya hazır mıyız? Haydi derin ve köklü bir temizlik için, yani mutfakta büyük bir devrim için harekete geçelim.