Ne İçin Spor Yapıyoruz?

Ne için spor yapıyoruz? Daha güzel olmak, daha fit, daha güçlü, daha kaslı, daha zayıf, daha daha daha…

Spora ilgi her geçen gün artıyor. Ben bunu bir uyanış olarak görüyorum. Yeni bir bilinç boyutuna giriyoruz ve kendimize değer vermeye, bedenlerimize özen göstermeye başlıyoruz. Fakat estetik bir vücuda sahip olma isteği sizde saplantı haline dönüştüyse ve bu size mutsuzluk getiriyorsa sporun ana amacından uzaklaşmış olabilirsiniz. Sporun amacı hareket etmektir.

Peki niçin hareket ediyoruz? Hareket insan evrimine katkı sağlamıştır. Hareket zihin beden ruh bütünlüğüne katkı sağlar. Hareket bir meditasyon çeşididir. 20. yüzyılın ilk yarısında etkili olmuş ruhani öğretmen George Gurdjieff 4. yol adını verdiği hareket meditasyonunu geliştirmiştir. The OA dizisini izleyenler de burada da bir meditasyon çeşidi olarak hareketlerin kullanılmasını ve hareketlerdeki Gurdjieff benzerliğini görebilirler. Uzak doğu sporlarını incelediğinizde bedensel olmanın ötesinde hep bir felsefelerinin olduğunu ve zihin beden ruh bütünlüğünden bahsettiğini fark edersiniz.

Bilimsel araştırmalar da sporun beyin gelişimine çok büyük etkisi olduğunu göstermiştir. Son araştırmalar, alzheimer, depresyon, hiper aktivite gibi problemleri önlemede sporun çok büyük bir rolü olduğunu gösteriyor. Harward üniversitesinden John Ratey; “Sportmen bir vücuda sahip olmak, akademik bir eğitim kadar önemlidir.” demiştir.

Eskiden sporun beyne faydasının, kan dolaşımını arttırarak beyne daha fazla oksijen gitmesi olarak düşünülüyordu. Fakat araştırmalar çok daha fazlasını gösteriyor. Spor, beyinde yeni sinirler, sinir yolları ve bağlantıları oluşmasını sağlıyor. Bunu da BDNF ( Brain Derived Norotrophic Factor) denen bir kimyasalı salgılatarak yapıyor. BDNF beyin tarafından ne kadar çok salgılanıyorsa; beynin bilgiyi işlemesi o kadar kolaylaşıyor. BDNF az olduğunda ise beyin bilgiyi işleyemiyor.

Bu kadar yeni araştırmadan bahsetmişken, çağının yüz yıllar ötesinde bir dahinin sözünü hatırlamamak mümkün değil. ” Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.” Mustafa Kemal Atatürk.

Kaygılarınızı bir kenara bırakın. Hareket etmek için spor yapın. Doğanıza uygun hareket ettiğinizde sağlıklı bir zihin beden ruh bütünlüğüne sahip olacaksınız. Bu da beraberinde mutluluk, zindelik ve estetik bir vücut getirecek.

 

PAYLAŞ
Önceki İçerikOmuz Ameliyatı Sonrası Myofascial Release Uygulaması
Sonraki İçerikFonksiyonel Antrenman Fonksiyonel Mi?
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.