Sakatlık Nedenleri

Sakatlığa neden olan birçok etken olabilir. Aşağıda bunlardan en önemlilerini ve sakatlanmamak için almanız gereken önlemleri bulabilirsiniz.

sakatlık nedenleri

Yetersiz Esneklik

Bana göre esneklik sakatlık önlemede en önemli öğelerden biridir. Esneklik bütün sporcuların sahip olması gereken en önemli özelliklerden biridir. Esnek olmayan bir kas yeterince güç üretemez, ani durumlara adapte olamaz. Bunun sonucunda da sakatlık oluşur. Esneklik yetersizliği kas yırtılması, kas spazmı ve bağ doku sakatlıkları vb bir çok sakatlığa sebep olabilir. Ayrıca kaslar arasındaki esneklik dengesizliği de sakatlıklara neden olabilir. Sağ ve sol kas grupları veya zıt kaslar arasındaki esneklik farkının fazla olması da sakatlıklara  neden olabilir.

Kas Dengesizlikleri

Kaslar arası kuvvet farkları oluşması da sakatlık sebeplerindendir. Kaslar arası kuvvet her zaman bir dengede olmalıdır. bu fark açıldıkça sakatlık riski artar.  Kaslarınızı dengeli bir şekilde çalıştırın. Sağ ve sol kas grupları, zıt kaslar arasındaki kuvvet dengesini göz önünde bulundurun. Ayrıca çoğu sporcu performans için büyük kaslarını çalıştırıp dururlar. Fakat eklemin stabilizasyonundan sorumlu rotator cufflar, ayak/el bileği kasları gibi küçük kas gruplarını ihmal ederler. Bu da sakatlıklara davetiye çıkarmaktır.

Yüksek Yükleri Absorbe Edememek

Sporcu sporda çok yüksek yükleri absorbe edebilmelidir. Kaslara ve eklemlere binen yükler çoğu zaman sporcunun ağırlığının 4 katını geçer. Çok hızlı koşarken aniden durabilmeli, çok yukarı zıpladığınızda yere düştüğünüzde absorbe edebilmeli veya rakipten bir darbe aldığınızda bunu karşılayabilmelisiniz. Frenleme kuvvetti denilen bu kuvveti geliştirebilmek için antrenmanlarınıza eksantrik egzersizler ekleyebilirsiniz. Daha deyaylı bilgi için: Sporda Eksantrik Kuvvet

Yanlış Teknik

Yine teknik… Her zaman belirttiğim gibi sporda en önemli şey tekniktir. Her egzersizi doğru teknikle yaptığınızdan emin olun. Her eklemi tek tek gözden geçirin. Bütün eklemlerin doğru bir şekilde ve doğru sırada egzersize katıldığını takip edin. Yanlış mekanikte yapılan bir egzersiz bütün kasların devreye giriş şeklini değiştirerek, eklemlere ve kasa daha çok yük binmesine sebep olabilir.

Aşırı Antrenman

Aşırı antrenman ve yetersiz dinlenme de sakatlık nedenidir. Performansınızı arttırmak için yoğun antrenman yaparken, dikkat etmeniz gereken vücudunuza yeterli dinlenmeyi vermek ve aşırıya kaçmamaktır. Aksi takdirde performansınızın düşmesiyle birlikte, sakatlık riskiniz de çok artacaktır. Kaslarınıza, eklemlerinize ve sinir sisteminize yenilenmesi için gereken zamanı vermelisiniz. Detaylı bilgi için okuyun: Dinlenin

Zihinsel Sorunlar

Zihin her şeyin başlangıcıdır, sakatlıkların bile. Kendinizi yeterince hazır hissetmiyorsanız sakatlanabilirsiniz. İsteksizlik ve konsantrasyon eksikliği de sakatlıklara sebep olabilir. Bu şekilde çok büyük bir liste oluşturabilir. Fakat bana göre en büyük zihinsel sakatlık sebebi korku ve strestir. Korku bütün enerjinizi baskılar ve eklemlerinizi kaskatı hale getirir, bağ dokuların esnekliğini yok eder. Bunlarda büyük sakatlıklara neden olabilir. Uzun süre stres yaparsanız da vücut anabolik (yapıcı) hormonların salgılanmasını düşürecek, katabolik (yıkıcı) hormonların salgılanışı artacak ve vücut kendini yenilemeyecek ve yıkıma geçecektir.

Kötü Beslenme

Çoğu sporcunun performans artışı ve sakatlıktan korunma için beslenmenin öneminin farkında olmadığını gözlemledim. Beslenmenin sakatlık oluşumunda ve sakatlığın iyileşmesinde tahmininizin çok üzerinde bir rolü vardır. Sakatlıklardan korunmak için vücuda toksik gıdalardan uzak durmalı ve bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde beslenmelisiniz. İnflamasyonu önlemek için bol antioksidan, dokuların kendini onarması için yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve yağ, kas eklem ve sinir sağlığı için vitamin ve mineral tüketin.Bol  su için.

Detaylı bilgi için okuyun:

Sporcularda Doğal Beslenme
Arınmak İçin Detoks
Mikro Besinlere Dikkat
Kaybettiğiniz Sıvıyı Yerine Koyun
Doğanın mucizeleri Antioksidanlar

PAYLAŞ
Önceki İçerikD Vitamini İle Daha Güçlü Kaslar
Sonraki İçerikAğırlık Antrenmanında Nasıl Nefes Almalı?
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.