Son Moda CrossFit

crossfit

1995 yılında Greg Glassman ilk crossfit salonunu açtığında, bu kadar büyüyeceğini tahmin edemezdi. Fakat bugün bir spor branşı olarak görülmeye başlayan crossfitin her geçen gün popülerliği artıyor.

Crossfit size bir çok vaat sunuyor. Peki bunlar doğru mu? Crossfit yapılmalı mı yapılmamalı mı?

Vaat 1: Crossfit İnsan Doğasına Uygundur.

Crossfit kasları bölgesel olarak çalıştırmadan, çok eklemli tırmanma, koşu, barfiks gibi insan doğasına uygun egzersizleri kullandığı için; geleneksel antrenman programlarından daha etkili ve daha doğal olduğu iddia ediliyor. Tek bir açıdan bakarsanız, öyle gözükebilir. Fakat insan gibi karmaşık bir canlı söz konusu olduğunda, tek bir açıdan bakamazsınız. Evet; crossfitte kullanılan egzersizler gerçekten insan doğasına uygun egzersizler. Fakat dinlenme süreleri, yapılan tekrarlar, yüklenme süreleri göz önünde bulundurulduğunda maalesef insan doğasına uygun bir yanı yoktur.

Vaat 2: Profesyonel Sporcular Crossfit Yapar.

Her sporun enerji sistemleri ve dayanıklılık türü farklıdır. Bir maratoncuyu alın ve profesyonel bir müsabakada basketbol oynatın. 10 dakika sonra nefes alamayacak duruma gelir. Aynı şekilde bir basketbolcuyua maraton koşturmayı denediğinizde bir kaç km sonra pes edecektir. Her sporun kendine özgü bir antrenman sistemi vardır. Ben profesyonel bir sporcuyla çalıştığımda, sporun ve sporcunun bütün özelliklerini test eder ve ona uygun bir sistem geliştiririm. Elbette programımda olimpik kaldırışlar, pliometrik egzersizler  yer alır. Fakat o spora özgü bir sistem içerisinde. Crossfite özgü değil.

Vaat 3: Herkes Crossfit Yapabilir.

Crossfit gerçekten çok zorlu bir antrenmandır ve başlanmadan önce çok iyi bir adaptasyon süresi gerektirir. Olimpik kaldırışlar, pliometrik egzersizler gibi kompleks egzersizleri tam anlamıyla, sakatlık risksiz öğrenmek uzun bir zaman gerektirir. Ayrıca eklemleri, kasları, bağları, metabolizmayı, kalbi bu yoğun antrenmanlara hazırlamak gerekir.

Bu egzersizlerin zaten insan doğasına uygun olduğunu, insan doğası gereği tırmanan, zıplayan ve koşan bir canlı olduğundan herkesin bu egzersizleri yapabileceğini -hatta yapması gerektiğini- söyleyenler bir şeyi unutuyorlar. İnsanlar hala mağarada yaşayıp, beslenmek için hayvanları avlamıyorlar. Maalesef çoğu insan durağan bir yaşantı sürüyor. Durağan yaşayan bir insanı, “Aslında senin genlerinde bu var” diyerek direk bu kadar yoğun bir çalışmanın içine sokmak ne kadar mantıklı? Elbette bu egzersizleri insanlar yapmalı fakat belli bir teknik çalışma ve hazırlık sürecinden geçtikten sonra.

Karar:

Crossfit gerçekten sınırları zorlayan bir spordur. Eğer gerçekten sınırlarınızı zorlamak istiyorsanız, başlamadan önce çok düzenli ve iyi bir periyotlama ile vücudunuzu güçlendirmelisiniz. Ayrıca bir dönem teknik çalışmalısınız. Egzersizlerde doğru tekniğe hakim olmadan crossfit sisteminde çalışmak sakatlığa davatiye çıkaracaktır.

Maalesef her yeni çıkan akım, geleneksel yöntemlerle savaşa giriyor. Bir şey için “Bu ondan daha iyi” demek tamamen yanlıştır. bir şeye iyi veya kötü diye bakmak doğru olmaz. Her şeyin farklı bir amacı vardır ve o amaç doğrultusunda kullanıldığında faydalı olur.

Sınırlarınızı zorlamak ve crossfit sisteminde spor yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz. Crossfit ile fazla kalori harcayacağınız ve yağ kaybedeceğiniz de doğru. Fakat hedefiniz vücudunuzu geliştirmek, sağlık için spor yapmak veya sportif performansınızı arttırmak ise crossfit sizin için uygun olmayacaktır.

PAYLAŞ
Önceki İçerikKoşmak Kalbe Zararlı mı?
Sonraki İçerikFoam Roller ile Sağlıklı Fasya
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.