Testosteron Arttıran Antrenman Tüyoları

Amacınız ister sportif performansınızı artırmak, ister kas kütlenizi arttırmak olsun, testosteron hormonu en önemli hormonlardan biridir.

bilateral

Testosteron genellikle erkek cinsellik hormonu olarak düşünülmesine rağmen, bu hormonun cinsellik hormonu olabilmesi için bir enzimle bağlanması gerekir. Testosteron hormonu vücutta kas inşasından sorumlu en önemli hormondur. Aynı zamanda sinir sistemine bağlanarak güç artışına da katkıda bulunur.

Testosteronun kanınızda ki miktarı, vücudunuzun ne kadar anabolik durumda olduğunun bir göstergesidir. Beslenmenizi ve antrenmanınızı düzenleyerek testosteronunuzu arttırabilir ve daha anabolik kalarak, kas inşasını ve yenilenmeyi maksimuma çıkarabilirsiniz. Testosteron arttıran yiyecekler yazısında testosteron arttıran yiyeceklere dair tüyolar verilmişti. Peki testosteron arttıran bir antrenman nasıl olmalı?

Testosteron Antrenmanı

Testosteron hormonunu arttırmak için kesinlikle ağırlık çalışmalısınız. Peki herhangi bir ağırlık çalışması testosteron hormonunun salgılanışını arttırır mı? Testosteron hormonunu atağa geçirecek bir antrenman programı için aşağıdaki önerileri okuyun.

  • Olimpik kaldırışlar, squat, deadlift gibi büyük kas gruplarını çalıştıran temel egzersizleri programınıza katın.
  • Bacak egzersizlerini es geçmeyin. Bacak ve kalça kaslarını çalıştırmanın testosteron salgılanışına çok büyük etkisi olacaktır.
  • Tekrar aralığınızı 6-10 tekrar arasında tutun. Bu tekrarlarda doğru tekniği bozmadan kaldırabildiğiniz maksimum ağırlıklarla çalışın.
  • Setler arasında fazla dinlenmeyin. Dinlenme sürelerini 30-60 saniyeyle sınırlandırın.
  • Antrenmanlarınızı fazla uzatmayın. Antrenmanın ilk 1 saatinden sonra, testosteron hormonu artışı düşmeye ve yıkımdan sorumlu kortizol  hormonuatışa geçmeye başlar. Antrenmanlarınızı 30-45 dakika arasında tutun. Maksimum 1 saati geçmemeye özen gösterin.
  • Antrenmanlar arasında gerkli dinlenmeyi verin. Vücudunuza gereken dinlenmeyi vermezseniz, testosteron gibi anabolik hormonlar düşüş gösterir ve vücut katabolik (yıkım) evreye geçer. Antrenman araları ne kadar dinlenilmesi gerektiğiyle ilgili detaylı bilgi için okuyun: Dinlenin.
  • Düzenli antrenman yapın. Araştırmalar antrenman tecrübesinin de testosteron artışı üzerine etkili olduğunu göstermiştir. İlk antrenmana başladığınızda veya ayda bir salona gidip antrenman yaptığınızda- yukarıdaki önerilere uysanız bile- testosteronunuzda bir artış beklemeyin.

Son olarak şunu da belirtmeliyim ki: Testosteron hormonu kadınlarda da anabolik foksiyonlar için, minimal miktarda (erkeklerde bulunan miktarın 15-20’ de 1’i) bulunur ve antrenman veya beslenme gibi bileşenlere cevap olarak çok az bir artış gösterir. Bu da kadınların erkeksi kaslara sahip olmaktan korkmasının gereksiz olduğunu gösterir. Kadınların erkeksi kaslara sahip olması, testosteron hormonu çok çok az olduğundan imkansızdır.

PAYLAŞ
Önceki İçerikYüzde Kaç Antrenman?
Sonraki İçerikMükemmel Enerji Kaynağı: Yağlar
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.