Yağlara Bakış

Bilinçsizce diyet yapan bir çok insan var, bu diyetlerin sakıncalarını ve nelere mal olduğunu hiç bilmeksizin. Bilinçsizce yapılan bu diyetlerdeki en yanlış uygulamalardan birisi, yağdan  korkmak ve yağdan fakir beslenme alışkanlıklarıyla yaşamaktır.

yağlar

Yağlar, protein ve karbonhidratların da içinde bulunduğu  3 temel makro gıdadan birisidir. Günlük kalori tüketiminin %20′ si doymuş, %10′ u çoklu doymamış ve %10’nun da tekli doymamış yağlardan olmak üzere toplam %40′ unun yağlardan karşılanması gerekmektedir. Bu oran, atletlerde ve sıkı spor yapan bireylerde  % 50′ ye çıkabilir. Tükettiğiniz yağların, vücut için mutlaka gerekli olan yağ asitlerini bünyesinde bulunduran doğal yağlardan olması birinci tercihiniz olmalıdır.

  • Doymuş Yağlar                                              : Hayvansal kaynaklı yağlar ve tereyağı gibi.
  • Tekli Doymamış Yağlar  (Omega9) : Zeytinyağı, fındık yağı gibi.
  • Çoklu Doymamış Yağlar                         : Balık yağı (omega 3) , doğallığı bozulmamış mısır özü ve ayçiçeği yağları (omega 6)

Yağlar kilo kontrolünde haksızlığa uğramış ve yanlış bir inanış olarak beyinlere yerleşmiştir.

Doymuş yağlar sağlığımız için tüketilmesi zorunlu olan bir gruptur. Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren temel yapı taşlarındandır. Metabolizmamızın sağlıklı ve dengeli olmasına katkı sağlarlar.

Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki; hayvansal yağlar içinde bulunan konjuge linoeik asid ( CLA ) adında ki yağ, vücutta yağ yakımında rol oynar. Bir daha diyet ürünlere bakarken daha iyi düşünün derim.

Omega 3 ve Omega 6 yağları, bütün hücre zarlarının temel yapısını oluştururlar. Birlikte denge içerisinde çalışarak yaşam için gerekli olan kimyasalları üretirler. Balık yağı, vücutta üretilen ve doku yıkımından sorumlu iltihaplara karşı savaş açar. Vücudun kendini yenilemesini ve onarmasını sağlar. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Zeytinyağı, mevcut olan en güçlü anti-iltihapsal yiyeceklerden biridir. Zeytinyağı, doğanın insanlığa sunduğu bir mucizedir. İçerik olarak, en değerli etkiye sahip olan zeytinyağı soğuk preslenerek elde edilenlerdir. Zeytinyağı (oleik asit) omega 9 ailesinin en güçlü üyesidir. Temel yağ asitlerinin emilimini arttırır. Hücre plazma zarının akıcı kalmasına yardımcı olur. Oleik asit aynı zamanda zarın akışkan, yumuşak ve istikrarlı kalmasına katkı sağlar. Zeytinyağında bulunan, anti-iltihapsallar ve yağ asitleri yaşlanmayı hızlandıran oksidatif etlere karşı çok önemli bir koruma sağlar. Zeytinyağının kalp ve kardiyovasküler sistemi koruduğu ispatlanmıştır. Hastalıkları önleyici ve yaşam destekleyicidir.

Yağların vücudumuzdaki olumlu etkilerinden birisi de, A, D, E ve K vitaminlerinin emilimini sağlamaktır. Bilindiği üzere bu vitaminler yağda çözünmektedir. Bu vitaminlerin yeterince alınmaması veya alınsa dahi kullanılamaması durumunda vücutta oluşabilecek önemli bir takım aksaklıkların olduğu  bilinmektedir.

Bunlarla birlikte yağlar cinsellik hormonlarının salgılanışında da büyük rol oynar. Çok düşük yağ diyetleri bu hormonların üretimini düşürüp, uzun süre devam edildiğinde kısırlığa bile neden olabilir. Yağlar kilo kontrolünde haksızlığa uğramış ve yanlış bir inanış olarak beyinlere yerleşmiştir. Yağların nasıl çalıştıklarını ve doğru yağların kilo vermeye nasıl yardımcı olabileceklerini çok iyi anlamalı ve en kısa zamanda doğru yağlarla barışarak beslenme düzeninde yerlerini almalarına izin vermelisiniz. Çok önemli olan şu formülü her zaman aklınızda tutmanızı tavsiye ederim :

Doğru ve Dengeli Yağ Alımı =  Vücut Yağ Depolarında azalma

Son olarak şu soruyu kendinize sormanızı istiyorum : Vücudunuzda ki hayati sistemlerin düzenli ve dengeli çalışmaları yağlara bağlı olduğuna göre, vücudunuzu bu yağlardan mahrum bırakmayı nasıl göze alabiliyorsunuz?

Yağlar, protein ve karbonhidratların da içinde bulunduğu  3 temel makro gıdadan biridir. Günlük kalori tüketiminin %10’nu doymuş, %10’nu çoklu doymamış ve %10’nun da tekli doymamış yağlardan olmak üzere toplam %30’unun yağlardan karşılanması gerekmektedir. Bu oran, atletlerde %35’e çıkabilir. Tükettiğiniz yağların, vücut için mutlaka gerekli olan yağ asitlerini bünyesinde bulunduran doğal yağlardan olması birinci tercihiniz olmalıdır.

PAYLAŞ
Önceki İçerikÖğünlerin Kralı: Kahvaltı
Sonraki İçerikGençlik İksiri: Su
Derya Türk kendisini “Aktarıcı” olarak tanımlıyor. Kendisini belli ünvanlara sıkıştırmanın doğru olmadığını savunuyor. O sahip olduğu ve ortak bilinçten edindiği bilgileri insanlara aktarıyor.