Market raflarında sıra sıra dizili duran ve yoğurt adı verilen kimyasal maddeleri neye benzetiyorum biliyor musunuz ? Aşırı korku, baskı, fazla disiplin ile sindirilmiş ve bozulmuş insan ruhuna benzetiyorum!
Mahallenin sütçüsünden veya mandıradan alınan doğal sütle yapılan yoğurtların doğal bir tadı olur. Bu yoğurt kaşık vurulduğunda sulanır ve ortalama 7 gün sonra hafif ekşimeye başlar, bu da doğal ve hoş bir tattır. Yoğurdun ekşimesi onun canlı bir organizma olduğunun kanıtıdır. Yoğurt çok faydalı ve çok değerli bir besin kaynağıdır. Her gün iki kase yoğurt tüketmek, sağlıklı beslenmemin temel koşullarının başında yer alır. Yoğurdun faydaları yabana atılacak gibi değildir.
- Yoğurt, alt sindirim sistemini güçlendiren bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiyotik bir madde içermektedir.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Kolestrol seviyesinin dengelenmesine katkı sağlar.
- Kandaki asit baz dengesini eşitler.
- Gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur.
- Bağırsaktaki zararlı bakterilerle savaşır.
- Kanser riskini azaltır. Özellikle kolon kanseri bunların başında gelmektedir.
- Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Sindirimi kolaylaştırarak, mide rahatsızlıklarına engel olur.
Günümüzde maalesef madalyonun bir de diğer yüzü var. Sanayi tipi yoğurtlar. Bu yoğurtlar, sütlerin bir kaç aşamalı kimyasal işlemlere tabi tutulmaları sonucu oluşturuluyor. Bu işlemlerden ilki sterilizasyon, dışarıdan karışmış maddelerin ayrıştırılması. Sonra homojenizasyon; bunun için süt, yüksek basınç altında enjektörlerden geçiliyor. Bu yüksek basınç normalin 5 ile 20 katı arasında değişebiliyor. Sanayi tipi yoğurtlar, çok yüksek ısı ve basınç altında bütün bakterilerin ne yazık ki faydalı olanların da ölmesi sonucu oluşturuluyor. Çok yüksek ısı ve basınç; canlı organizmayı öldürüp, kullanılamaz hale getiriyor.
Bununla da kalmayıp doğal moleküler yapısını doğada var olmayan biçimde değiştiriyor. Bu işlemlerin sonucunda bu yoğurtlar canlı organizma olmaktan çıktıkları için, ekşimiyor ve uzun süre küflenmeden durabiliyorlar. Üstelik bu yoğurtlar bu kadar işleme tabi tutulduktan sonra kaymak da tutmuyor. Bir dakika, peki bu marketlerde satılan kaymaklı yoğurtlar da ne? Sütte margarin eritip bunu da yoğurdun üstüne encekte ediyorlar. Sizin kaymak sanarak yediğiniz şeyde margarin oluyor.
Bunların sonucunda anlaşılıyor ki harika bir besin kaynağı olan yoğurttan faydalanabilmemiz için, yoğurdu geleneksel yolla doğal yapısını bozmadan mayalamak gerekiyor. Ben yoğurdumu büyük bir zevkle evde kendim mayalayıp, iç huzurumla tüketiyorum. Size de, kendinize doğal süt alabileceğiniz bir sütçü temin etmenizi tavsiye ediyorum.
Mayaladığınız yoğurtların ekşimesi dileğiyle…