Kas Krampları Neden Oluşur?

Çoğunuz yaşamışsınızdır. Antrenmanda veya müsabakada bir kasınıza kramp girer ve durmak zorunda kalırsınız. Gerçekten can sıkıcı olan krampların sebepleri ve çözümü nedir?

cramp

Kramplar hakkındaki genel kanı egzersiz sırasında terleme sonucu oluşan elektrolit dengesizliği; yani potasyum, kalsiyum ve özellikle sodyum gibi  minerallerin kaybı sonucu oluştuğu yönündedir. Fakat gelişen bilim bu tezi çürütüyor.

Kramplar elektrolit kaybı sonucu olsaydı; sadece belli kaslarda ortaya çıkması değil, bütün vücutta ortaya çıkması beklenirdi. Çünkü mineraller sadece kullanılan kaslardan değil, bütün vücuttan kaybedilir. Bu sebepten kanlarında ki sodyum konsantrasyonu az olan hiponatremi hastaları, bütün vücutlarında kramp yaşarlar; sadece belirli kaslarda değil.

Ayrıca egzersizle kaybedilen sıvı miktarı, kaybedilen elektrolit miktarından her zaman fazladır. Bu da şunu gösterir ki kandaki elektrolit oranı  bilinenin aksine artış gösterir. Egzersiz sonunda kanınızda ki elektrolit konsantasyonu, egzersiz başındakinden yüksektir.

Peki sporda sıklıkla yaşanan kas krampları mineral kaybından değilse, nedendir? Kas kramplarının en sık görülen nedenlerinden biri yanlış tekniktir. Özellikle koşu, bisiklet gibi uzun süre aynı hareketin tekrar edildiği sporlarda yanlış teknik kullanımı belirli kaslara daha fazla yük binmesine ve bunun sonucu o kaslarda kramp meydana gelmesine sebep olabilir.

Kasların kuvvetsizliği ve esneklik yetersizliği de kramplara neden olabilir. Kaslar yeterince kuvvetli değilse, spor sırasında oluşan iş yükünü karşılayamaz ve bunun sonucu kramp meydana gelebilir. Esnek olmayan kaslar da devamlı daha gergin hale gelerek kramplara neden olabilir.

Kas yapışıklıkları da krampların başlıca sebeplerinden biridir. Kaslar fazla kullanıldıklarında, gerginleşir ve düğüm benzeri yapılar oluşur. Bunlara kas yapışıklığı adı verilir. Bunlar kasın tam kapasiteyle kasılmasına, yeterince güç üretmesine ve yeterince uzamasına engel olur. Bunun sonucu olarak da kas krampları oluşabilir.

Kas krampları gerçekten sportif  performansı kötü yönde etkileyebilirler. Bu sebepten kas krampı riskini azaltmak için aşağıda yazdığım önerileri uygulayın .

  • Her antrenmandan sonra ve önce esneyin.
  • Kaslarınıza düzenli olarak foam roller veya myofascial masaj uygulayın.
  • Her zaman tekniğe odaklanın ve doğru biyomekanik kullandığınızdan emin olun.
  • Özellikle sporda sık kullandığınız kasları kuvvetlendirin ve esnetin.
  • Kaslar arasında kuvvet dengesi kurduğunuzdan emin olun.

Bu arada egzersiz sırasında kaybolan sıvının yerine konmaması performans düşüşüne sebep olduğu gibi, çok daha ciddi sağlık problemlerine de neden olabilir. Bu sebepten mutlaka egzersiz sırasında ve sonrasında kaybettiğiniz sıvıyı yerine koyun. Detaylı bilgi için Kaybettiğiniz Sıvıyı Yerine Koyun adlı yazımı okuyun.

Ayrıca minerallerin performans için çok önemli olduğunu da biliyoruz. Bu sebepten diyetinizin mineral ihtiyacını karşıladığından emin olun: Mikro Besinlere Dikkat

PAYLAŞ
Önceki İçerikDinlenme Sürenizi Tutun
Sonraki İçerikOzan Dilik’ in 4 Haftalık Kazanımları
Atilla S. Türker; başta basketbolcular olmak üzere profesyonel sporculardan, sağlık için spor yapan bireylere kadar birçok kişiyle sportif gelişim koçu olarak çalışmaktadır.Sportif performans gelişimi, sakatlık önleme ve sakatlık dönüşü üzerine uzmanlaşmış ve kendi antrenman sistemlerini geliştirmiştir. Ayrıca 1 sezon, Trabzonspor ' da kuvvet kondisyon koçu olarak çalışmıştır. Şu anda birçok takıma ve antrenöre danışmanlık vermektedir. Spor alanında birçok eğitim düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir.