Kalorisiz Tatlandırıcılar

Tatlandırıcılar son yıllarda  hızlı bir şekilde gıda sektöründe kullanım alanlarını en üst boyutlara taşımış  durumdadır. Bunların çoğu da aspartam, sakarin, asefultam k, sukraloz ve siklamat gibi kalorisiz yapay tatlandırıcılardır. Bu tatlandırıcılar kilo vermemize yardımcı olabilir mi? Yoksa bu kimyasal bileşenler, sağlığımızı tehdit mi eder?

tatlandırıcılarTatlandırıcılardan aspartam ve sakarin giderek artan bir hızla gıda sektöründe  büyük bir pazar elde etmeyi başarmış durumdalar. Bilindiği gibi kimyasal yöntemlerle elde edilen diyet ürünlerin hepsinde,  yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Kimyasal tatlandırıcıların çok miktar da kullanılmasının sağlık sorunları doğurabileceği bilinmektedir. Dünyada yaklaşık olarak 6 bin hazır gıdanın içinde aspartam bulunmakta , 4 bine yakın gıdanın içinde de diğer tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Durumun çok vahim boyutlarda olduğu artık bilinen gerçekler arasındadır. Çok tüketildiğini bildiğim şu gıdalara bir göz atalım; diyet kola, şekersiz sakız, meyve suları, aromalı süt, şekerleme, boğaz pastili,suda çözünen ilaçlar, dondurma, meyve konservesi, kahvaltılık  tahıl, soslu çerezler, düşük kalorili yoğurt, fırıncılık ürünleri, marmelat, reçel, helva, sütlü tatlılar, baklava, hardal, çorba,  kakao, gıda takviyeleri , gargaralar, jöle bunlardan sadece bazıları.

Aspartamın içinde zararlı olduğu net olarak bilinen bazı asitler vardır. Bunlar, sinir sistemi için uyarıcı etkileri olan aspartik asit, beyine zarar verebilecek fenilalenin ve sinir sistemi için toksik etki yaratabilen metil alkol yani halk dilinde bilinen adıyla ispirto. Sanırım bunlar kulağa pek de hoş gelmiyorlar. Yapılan bilimsel araştırmalarda tatlandırıcıların bazı hastalıklara  neden olabileceği fark edilmiştir. Bunlardan bazıları;  baş ağrısı, unutkanlık, cilt dökülmeleri, migren atakları, uyku problemleri, baş dönmesi, bulantı, huzursuzluk, depresyon, şişmanlık.

Bu kulağa çok tuhaf  geliyor biliyorum ama,  tatlandırıcıların kilo aldırdığı bilinen  gerçekler arasındadır. Tatlandırıcılar kan şekerini hızla yükseltip insülin artışına neden olurlar, hızlı yükselen kan şekeri hızlı düştüğü için de  daha hızlı ve daha çok acıkmamıza ve bunun sonucu olarak da daha çok yememize  neden olurlar. Buna ek olarak insülinin sık sık yükselmesi  yağ depolanmasının başlıca nedenidir.

Tatlandırıcılar  seratonin seviyesini de düşürerek, depresyona vede iştah artışına da neden olurlar ki buda çok ironi bir durumdur. Genellikle insanlar  kilo alınca  depresyona girer, sonrada hem  kilolardan dolayısıyla depresyondan kurtulmak  için de tatlandırıcılara sığınıp onlardan medet umarlar ama madalyonun diğer yüzü hiç de beklendiği gibi değildir çünkü tatlandırıcılar hem kilo aldırır hem de depresyona neden olurlar. Durum sizce de ironi değil mi?

İnsanlığın var oluş tarihini düşünürsek, şeker bağımlılığının ne kadar da yakın zamana dayandığını ve şeker bağımlılığından sonra da kronik hastalıkların ve obezitenin çığ  gibi büyüdüğü anlarız. Şu gerçeği çok iyi kavrayalım,  şeker vücut için kesinlikle bir gereklilik değil sadece bir bağımlılıktır. Bağımlılıklarımızdan da  kurtulmanın değişik yolları vardır bunların başında da kararlılık gelir.

Madem kiloluyuz  ve kilolarımız dan kurtulmak için çare arıyoruz, bunun  için yağmurdan kaçıp da doluya tutulmanın  bir anlamı yok. Şeker  bağımlılığımız ile  başa çıkmanın yolu kaçamak yollara sapmak yerine, şeker tüketimini aşamalı olarak azaltarak hayatımızdan çıkarmak olmalıdır. Şeker krizi geldiğinde de tatlılara saldırmak yerine, meyve yada bir iki  kuru meyve  yiyerek durumu atlatmak daha iyi bir seçim olacaktır. Kendimize fırsat verir ve biraz da sabredersek  zamanla şeker bağımlılığından kurtulabiliriz. Bize zarar veren ve obeziteye neden olan şeker bağımlılığının alternatifi, kimyasal  tatlandırıcılar değildir bunu anlayalım lütfen.

PAYLAŞ
Önceki İçerikMMA Antrenmanı
Sonraki İçerikSporda Omuz Sakatlıkları
Derya Türk kendisini “Aktarıcı” olarak tanımlıyor. Kendisini belli ünvanlara sıkıştırmanın doğru olmadığını savunuyor. O sahip olduğu ve ortak bilinçten edindiği bilgileri insanlara aktarıyor.